Tanıtım

Makine programı, endüstriden tarıma çok geniş bir alana yayılmış, çağdaş bir bilim dalıdır. İmalatta yüksek performanslı makinelere olan ihtiyacın artması, ülke kalkınması ve sanayileşmesine paralel olarak makine bilim dalında ara eleman ihtiyacını daha da artırmış ve bu bilim dalına gittikçe artan bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır.Makine bilim dalı, sanayi devriminden beri önemini korumakta ve gelişen elektronik teçhizatla donatılmış makineler günlük hayatın ve sanayinin vazgeçilmez bir unsuru olmaya devam etmektedir. Makine programı da bu amaca yönelik öğrencileri öğrendikleri teorik ve pratik bilgilerini endüstride uygulayabilen nitelikli teknik eleman ve yönetici adayları olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programdan mezun olanlara “Makine Teknikeri” unvanı verilir.

Yıl içerisinde teorik ve mevcut laboratuvarlar ile verilen uygulamalı derslere ilaveten birinci yılın sonunda zorunlu 30 iş günü olarak yapılan staj ile öğrenilen teorik bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesi sağlanmakta ve öğrencilerin daha mezun olmadan sektörle iletişim kurmaları gerçekleşmektedir. Ayrıca dördüncü yarıyılda öğrenciler kendi sektörlerinde bir fabrikada “İşyeri uygulaması” dersi kapsamında çalışarak hem sektörü tanımakta hem de orada iş imkanına kavuşmaktadır.

Program mezunları işletmenin üst yönetimi tarafından planlanan çeşitli fonksiyonları yürütecek meslek elemanları olarak nitelendirilmektedir. Bölümden mezun olan öğrenciler,“Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca örgün veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.

 

Program Vizyonumuz

Başkent Üniversitesinin vizyonu uluslararası bir marka olarak ileri sağlık uygulamalarının her alanında bilimsel üretime dayalı makine program kapsamında üst düzeyde öğretim yapan ve bunu çağdaş medeniyet çizgisinin üzerinde yer alma yolunda toplumsal katma değere dönüştürerek sunan bir yuva olmaktır.

 

Program Misyonumuz

Başkent Üniversitesinin makine ve metal bölümü makine programı eğitim, bilgi birikimi ve teknolojik alt yapısını kullanarak Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) firmalarının inovasyon kapasitelerini arttırmak, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek,

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nin sürekli gelişen ihtiyaçlarına ek olarak kamu ve özel sektörle iş birliği içinde ve teknik ihtiyaçlarına uygun, uygulama ve problem çözme becerisi gelişmiş, çağımızın dinamik koşullarına ve teknolojik gelişmelerine uyum sağlayabilecek, araştırmacı yönü gelişmiş, teknik süreçlere katılımcı, yenilikleri izleyebilen ve çalışacağı sektörün beklentilerine katkı sağlayabilecek, insani değerlere saygılı, saygın ve nitelikli meslek elemanı yetiştirmek,

Çağdaş bir bakış açısı gözeterek bölge ve ülke ihtiyaçları doğrultusunda, sektörle ortak ulusal ve uluslararası projeleri üreterek ve yöneterek, sosyal ve mesleki etkinlikler düzenleyerek halkı ve kuruluşları mesleki konularda bilinçlendirmek, toplumsal bilinci arttırmak ve eğitim, teknik destek ve danışmanlık hizmetleri vererek katkıda bulunmaktır.

 

Program Eğitim Amaçları

Başkent Üniversitesi Anadolu OSB MYO Makina Programı önlisans programı mezunları,

• Araştırma, geliştirme, ürün tasarımı, ileri teknoloji içeren çalışmalarda süreçlerin yönetilmesi ve imalat süreçlerine destek olurlar

• İş yaşamlarında mavi yaka ve beyaz yaka arasında iletişimsel süreçleri yönetirler.

• Gelişimlerini DGS sınavında başarılı olmaları ve tercih yaparak lisan programlarına yerleşrek akademik çalışmalarını ve/veya mesleki eğitimlerle sürdürürler,

• İş yaşamlarında bireysel, toplumsal ve çevresel boyutları göz önüne alarak etik değerlere bağlı çalışırlar.

 

 

Program Öğretim Amaçları

Program Çıktıları

Kim?

Mezunlar

Öğrenciler

Ne?

Kariyer hedefleri
Mesleki beklentileri

Bilgi, beceri, deneyim ve davranışları

Ne Zaman?

Mezun olduktan sonra

Mezun oluncaya kadar

Nerede?

İş hayatında

Öğrenim Sürecinde

Nasıl?

Mezun anketleri
Dış paydaş anketleri
Öğrenci Anketleri

Eğitim sürecindeki puantaj
Kullanılan ölçme ve
değerlendirme süreçleri

Neden?

Sürekli İyileştirme Süreci

 

Bölümün avantajları

Makine Programı;

• Öğrencilerini kurum ve kuruluşların ilgili bölümlerinde sorumluluk alabilecek düzeyde bilgi ile donatır.

• Üniversitenin geneliyle birlikte kalite konusuna önem verir ve sistematik iyileştirme sağlar.

• Eğitim, sağlık ve iletişim konularını vurgulayan stratejik bir planla desteklenen öğrenim ortamı oluşturur.

• Yaparak ve yaşayarak öğrenme olanağı sağlar.

• Yaratıcılığı ve girişimi geliştiren bir öğrenme ortamı sağlamaya özen gösterir.

• Gerektiğinde, öğrencilerin stajlarını yapabilecekleri ve iş olanaklarını oluşturacakları iş yerleri sağlamaya çalışır.

• Mesleki bilgileri yanında iş güvenliği konusunda yeterli bilgilere sahip olmaları sağlanır.

• Öğrencileri eğitim ücreti indirimleri ile destekler.

 

Program mezunlarının iş imkânı bulabildikleri alanlar

Makine programı mezunları, görmüş oldukları mesleki dersler doğrultusunda yatkın olduğu herhangi bir alanda uzmanlaşıp bu konuda çalışabilmektedirler. Gerek kamu gerekse de özel sektörde aşağıdaki alanlarda çalışabilecekleri gibi kendi işyerlerini de açabilmektedirler.

 

• Teknik servisler, bakım-onarım birimleri

• Makine montaj ve demontaj işleri

• Bilgisayar programlama, Auto-Cad çizim ofisleri, AR-GE departmanları

• Makine cihaz imalat fabrikaları, üretim, kalite kontrol birimleri

• Makine tasarım büroları, proje, plan ofisleri

• Güvenlik sistemleri, üretim, montaj, bakım onarım

• Makine üretim, montaj, servis, bakım

 

Programın ayrıcalıklı yanları

• Hayat boyu öğrenme perspektifinde bireysel öğrenmeyi destekleyici, öğrenci merkezli ve yeterlilik kazandırmaya yönelik yöntem ve tekniklerin uygulanmasına özen gösterilir.

• Programda kazandırılan mesleki yeterliliklerin, iş hayatında, kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilmesine olanak verir.

• İşbaşında eğitime ayrıcalıklı önem verir.

• Öğrencilere tam burs ve %50 oranlarında indirim imkanı sağlanmaktadır.

• İngilizce Hazırlık Programı isteğe bağlıdır.

• Erasmus değişim programıyla yurtdışında eğitim/staj olanağı verir.

• Üniversite-Sektör işbirliğiyle eğitim sonrası iş olanakları sağlar.

• DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile lisans bölümlerine geçiş olanağı bulunur.

 

Dikey geçiş sınavı ile tercih yapılabilecek lisans programları

Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Metarulji ve Malzeme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Enerji Yönetimi, Endüstri Sistem Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği